X
تبلیغات
نوشته ها - آبغوره گیری

نوشته ها

با مطالبی : اجتماعی - تاریخی - فرهنگی - مناسبتها - خانوادگی و متنوع

آبغوره گیری

 

      یواش یواش سر و کله غوره در بازار پیدا میشه و بساط آبغوره گیری هم به پا. در اینجا نحوه آبغوره گیری سنتی را  می آورم:

 

 

۱   -غوره را بايستي دانه دانه کرد و چند بار چنگ زده آبکشي کنیم .   

   2 - غوره تميز را به يکي از مراکز آبگيري مي بريم .

   3 -آب غوره فعلي را با پارچه تميز صاف مي کنيم .

   4 - آب موجود را در ظرف مناسب مي جوشانيم .

   5 - در طول جوشيدن آب غوره با کفگير زايدات را مي گيريم .

 6 - اگر مي خواهيم آبغوره شفافي داشته باشيم بايستي بعد اينکه آب نصف شد از روي اجاق برداشته بگذاريم سرد شود . بعد آنکه املاح آن ته نشين شد آب صاف را جدا کرده جوشانده تا به يک ششم آب اصلي برسد . البته املاح را هم مي توانيم مجددا صاف کنيم .

7 - مي گويند بهترين غوره براي اينکار فخري مي باشد . 

 8 - بجاست که مختصري هم از خاصيت هاي آبغوره بگوييم : ....

    فوايد آبغوره : آبغوره تقويت كننده كبد است و قرقره كردن آن نيز براي برطرف كردن ورم گلو ‌مفيد است. ‌اين متخصص تغذيه افزود: غوره ميوه نارس انگور است كه طعم ترشي دارد و براي درست كردن سركه ‌استفاده مي‌شود و از نظر طب قديم ايران سرد و قابض است. سركه حاصل از تخمير دانه‌هاي انگوردر ‌تسكين خارش‌هاي پوستي و جلدي موثر است.‌وي اضافه كرد: غوره براي افراد مبتلا به چربي خون بسيار مفيد است. ضد عفوني كننده بدن است و اگر با ‌سالاد مصرف شود، براي لاغري سودمند است.

  غوره را به تنهايي نبايد مصرف كرد به دليل اينكه روي معده ‌اثر منفي مي‌گذارد. زنان باردار از مصرف غوره زياد بايد خودداري كنند.اين متخصص افزود: آبغوره تقويت كننده كبد است همچنين براي برطرف كردن ورم گلو، قرقره كردن آبغوره مفيد ‌خواهد بود. علاوه بر آن در درمان ورم مخاط دهان و نرمي لثه‌ها و براي درمان چاقي مفرط مفيد است.‌وي گفت: غوره داراي اسيدهاي آلي مانند اسيد ماليك، اسيد فرميك، اسيد سوكسينيك، اسيد ‌اگزاليك، اسيد گلوكوليك و قند است.‌

                – آب غوره:

 غوره به انگور کال و نرسیده گفته می شود. غوره ویتامین ث زیادی دارد.در ایران از آب غوره زیاد استفاده می کنند.آب غوره برای نرم کردن لثه ها،جلوگیـــری از چاقی، از بین بردن درد روماتیسم و ضد عفونی کردن روده ها مفید است.اگر هوس خوردن آب غوره کردید، آن را همراه با سالاد بخورید.خوردن آب غوره ی خالی ممکن است به معده آسیب برساند.راستی شنیده اید که می گویند: گر صبر کنی ز غوره حلوا سازی؟ منظور همین غوره است.یعنی این غوره، به انگور و شیره تبدیل می شود که می توان با آن حلوا پخت. غوره انگور فخري و عسکري از ساير غوره ها بهتر و مرغوب تر هستند

 

هرگز غوره را با معده خالی نخورید ، چون روی معده اثر سوء می گذارد. همچنین خانم های باردار  از خوردن زیاد غوره خودداری كنند ،‌ چون غوره ادرارآور است و ممکن است موجب سقط جنین شود .

 

 

       خواص درمانی آب غور ه:            

         ۱ -غوره از نظر طب قدیم ایران سرد و قابض است.

          ۲ -در درمان ورم مخاط دهان و نرمی لثه ها موثر است.        

          ۳ -مفرط مفید است آب غوره برای درمان چاقی 

           4   -    خوردن آب غوره بلوغ دختران را جلو می اندازد و قاعده را باز می كند

                                                              

             5 -  آب غوره چون دارای تارتارات پتاسیم است، برای درمان سیاتیک و رماتیسم حاد بسیار مفید است

 

   ۶ - حرارت و صفرای بدن را دفع می كند و روده ها را ضد عفونی می كند .

     ۷ - آبغوره تقویت کننده است.

       ۸ - برای برطرف كردن ورم گلو  ، آب غوره قرقره كنید .

   ۹ - برای دفع كرم روده و تقویت معده باید مدت پنج روز آش آبغوره همراه با زیره سیاه مصرف كنید. البته در این مدت باید از خوردن غذاهای سنگین اجتناب نمائید .

  ۱۰ - آب غوره درمان كننده پا درد و كمردرد می باشد . برای معالجه میتوان مدت ده روز آش آبغوره مصرف نمود .

  ۱۱ - ترشی غوره نیز برای معالجه رماتیسم و سیاتیک مفید است .

 

  

 

       آب غوره گیری:

غوره ها را پاک کرده، دم آن ها را می گیریم و می شوییم. سپس آنها را درون آبمیوه گیری می ریزیم و آب آنها را می گیریم. در روش دیگر می توان غوره ها را درون مخلوط کن ریخته و پس از آن غوره های له شده را که دارای پوست و هسته هستند، درون یک تنظیف و یا صافی ریخته و به طور کامل صاف کرد. برای تهیه ی آب غوره ، نوع غوره ی مورد استفاده زیاد مهم نیست، ولی اگر از نوع عسگری استفاده شود، بهتر است. توجه به این نکته لازم است که بعضی از انواع غوره ها ترش تر از برخی دیگر هستند. در صورتی که میزان ترشی آب غوره ی به دست آمده به اندازه ی دلخواه نباشد ، می توان آن را به مدت چند دقیقه جوشانید تا کمی غلیظ تر و ترش تر شود. در ضمن با این عمل مدت نگهداری آبغوره هم بیشتر خواهد شد.

آب غوره را در بطری مورد نظر می ریزیم و درب آن را به طور کامل می بندیم تا هوا به داخل آن نفوذ نکند. در صورتی که بخواهیم آن را برای مدت طولانی نگهداری کنیم ، از ترکیب آب و آرد، خمیری تهیه کنید و دور درب را با خمیر می پوشانیم. همچنین می توانیم با نوار چسب های بسیار محکم درب بطری را به طور کامل پلمپ کنیم.

abghore.jpg

 

----------------------------------------------------------------------

 

                    - گرد غوره  

                                                  

برای تهیه گرد غوره، غوره ها را پاک کرده، دم آن ها را می گیریم و می شوییم. بعد روی پارچه ای تمیز پهن می کنیم و در محلی آفتاب گیر قرار می دهیم تا خشک شوند . سپس آن ها را آسیاب می کنیم تا به طور کامل نرم گرد غوره ی آماده شده را درون یک ظرف درب دار ریخته و در محلی خشک نگهداری می کنیم. برای افزایش زمان ماندگاری به آن نمک اضافه می کنند..

نکته ی بسیار مهم در مورد گرد غوره این است که برای تهیه ی آن باید از غوره ی عسگری استفاده کرد.

 

 

 

 -----------------------------------------------------------

 

                 – رب غوره:

 

غوره را شسته و روی آن نمک می ریزیم ( به اندازه ی دلخواه ) و روی حرارت ملایم قرار می دهیم. پس از آن درب ظرف را می گذاریم تا غوره ها به طور کامل بپزند و نرم شوند. سپس آن ها را از صافی رد می کنیم. در صورتی که رقیق بود ، کمی دیگر آن را می جوشانیم تا غلظت آن به اندازه ی رب گوجه شود. سپس در یک ظرف در بسته در یخچال نگهداری می کنیم. نکته ی مهم آن است که در مرحله ای که می خواهیم، رب کمی غلیظ تر شود، باید شعله ی زیر آن بسیار ملایم باشد، چون در این مرحله رب غوره سریع می سوزد. به عبارتی دیگر برای تهیه ی یک رب خوب باید زمانی طولانی صرف کرد.

در ضمن اگر رب را در ظرف لعابی تهیه کنید، رنگ و کیفیت بهتری خواهد داشت. در صورتی که از ظرف فلزی استفاده می کنید، باید دقت کنید که کوچک ترین خراش یا زدگی در ظرف وجود نداشته باشد، چون در حین تهیه ی رب، از فلز ظرف کنده شده و وارد رب می شود که برای سلامتی بسیار مضر است.

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------- 

 

         -  ترشی غوره                  

برای تهیه ی ترشی غوره که نام دیگر آن "غوره غوره" است، بهتر است غوره را درون محلولی از کات کبود و نمک قرار دهیم. این عمل به تثبیت رنگ سبز آن کمک می کند؛ در غیر این صورت بعد از مدتی رنگ غوره ها تغییر پیدا می کند. روش کار به این ترتیب است که یک دوم قاشق چای خوری کات کبود و 3 قاشق نمک را درون حدود یک لیتر آب، به طور کامل حل می کنیم و غوره ها را به مدت 24 ساعت درون این محلول قرار می دهیم. سپس آن ها را درون یک صافی ریخته و چندین بار با آب سرد می شوییم. غوره ها را روی پارچه ای پهن می کنیم تا آب اضافی آن گرفته شود. درون ظرف مورد نظر که باید دهانه ی آن کوچک باشد، غوره ها را ریخته و یک لیتر آب غوره و 3-2 قاشق نمک را با هم مخلوط می کنیم و روی غوره ها می ریزیم تا به طور کامل روی آن را بپوشاند. برای ماندگاری بیشتر، مقداری هم سیر چرخ می کنیم و به اندازه ی 2-1 سانتیمتر یا یک بند انگشت روی غوره ها ریخته و درب ظرف را به طور کامل می بندیم و در جای خنک نگهداری می کنیم.

 

  غوره

 

 

+ نوشته شده در  شنبه هفتم خرداد 1390ساعت 8:25  توسط حسین  |